Today is a free download without charge Download

[сербский] Petrović Njegoš Petar II / Негош Петр Петрович - Gorski vijenac / Горный венец [Данило Лазовић, 2004 г., MP3, 128 kbps, SRB]

Reply to topic
 
Author
Message

Omen ®

Longevity: 8 years 6 months

Posts: 181087

Торрент-статистика

Post 31-Oct-2013 22:09

[Quote]

Gorski_vijenac / Горный венец
Фамилия автора на языке аудиокниги: Petrović
Имя автора на языке аудиокниги: Petar II
Фамилия автора на русском языке: Негош
Имя автора на русском языке: Петр Петрович
Исполнитель на языке аудиокниги: Данило Лазовић
Год выпуска: 2004 г.
Язык: сербский
Жанр: Историческая поэма
Издательство: Acoustica Mix
Время звучания: 02:56:04
Аудио кодек: MP3
Битрейт аудио: 128 kbps
Описание: Историческая поэма «Горный венец» Негоша-Великое произведение мировой литературы. Переведена и переводится на многие языки мира.По количеству изданий «Горный венец» в современной Югославии занимает второе место после Библии.
Драматическая эпопея народной жизни "Горный венец", обращенная к событиям истории Черногории, зовущая к борьбе за свободу, к единению славянских народов, — вершина поэзии Негоши.
События, о которых повествуется в “Горном венце”, произошли в Черногории на рубеже XVII и XVIII веков. Из страны были изгнаны соотечественники-мусульмане, домашние турки, как их называют действующие лица поэмы. Черногорцы предприняли отчаянную и решительную акцию, ввергшую страну в нескончаемые войны и в конечном счете способствовавшую окончательному освобождению Черногории.
Данило Лазович-популярный и любимый в Сербии артист,снявшийся в многих фильмах и сериалах.
Его чтение очень выразительно и драматично, создается впечатление просмотра фильма, события поэмы проходят живыми картинками перед глазами слушателей.
Текст поэмы: тут Njegoš Petar II-Gorski vijenac -PDF

Доп. информация

Biografija
Vladika Petar II Petrović Njegoš rodio se na Njegušima, kao drugi sin Tome Markova Petrovića, najmlađeg brata vladike Petra I, i Ivane Proroković. Na krštenju je dobio ime Radivoje pod kojim je u narodu bio poznat i docnije kao vladika Rade. Po zavladičenju on se potpisivao samo svojim kaluđerskim imenom — Petar i prezimenom — Petrović: vladika Petar Petrović. Međutim, u narodu nije bio poznat kao vladika Petar nego upravo kao vladika Rade. Vladikom Petrom narod je nazivao jedino njegovog strica. Njegoš nikada nije upotrebljavao ono II uz Petar, nego je to dodato kasnije, kao i I uz ime njegovog strica, da bi ih razlikovali.
Ne zna se tačno zbog čega je uzeo dodatak Njegoš, a ne Njeguš, kao što bi trebalo prema imenu njegovog plemena i najužeg zavičaja. Pretpostavlja se da je to preuzeo od strica vladike Petra, koji je katkad uz svoje prezime dodavao Njegoš, a ne Njeguš.
Vladika Petar I, njegov stric, uzeo ga je k sebi 1825. da ga školuje i pripremi za naslednika. Stric je, ranije, za nasljednika spremao Njegoševog brata od strica, koji se školovao u Rusiji, ali je ovaj više voleo vojsku i oficirski poziv. Tradicija je, međutim, bila da vladar Crne Gore bude vladika, pa se i mladi Njegoš spremao za taj poziv. Školu je kratko vrijeme učio u Boki kotorskoj, a posle mu je stric doveo za učitelja Simu Milutinovića „Sarajliju“.
Njegoš kao vladar
Petar II Petrović Njegoš kao vladika
Posle stričeve smrti, 1830, Njegoš se zakaluđerio vrlo mlad i primio upravu nad Crnom Gorom. 1833 putovao je u Petrograd, gde je zavladičen.
Njegoš je bio i verski i svetovni poglavar srpskog naroda u malenoj Crnoj Gori, u kojoj je bila jaka nacionalna svest i patrijarhalni moral, ali u kojoj je vladala domaća anarhija, plemenska surevnjivost i krvna osveta. Kad je došao na vlast, on je odmah počeo da uvodi red i modernizuje društvo i državu. Podizao je škole, osnivao sudove, pravio puteve, uzimao postupno svu vlast u svoje ruke i uveo porez. U jednoj kulturno zaostaloj sredini to je išlo teško i to je moralo boleti ovog velikoga rodoljuba, koji je svom dušom bio predan narodu. „Ja sam vladar među varvarima, a varvarin među vladarima“, pisao je on.
Jedan dokument iz arhive u Trstu govori o tome da je vladika di Montenegro priveden i saslušan zbog prodaje skupocenog nakita. To je bilo sušne 1847, kada je za kupovinu žita prodao odlikovanje dobijeno od Meterniha.
Vladika se u proljeće 1850. razboleo od grudne bolesti kojoj je uzalud tražio izlečenje u Italiji, i od koje je i preminuo 10. oktobra 1851. na Cetinju. Na tri dana pred smrt poželeo je poći do Kotora radi lečenja, ali nije imao ni toliko snage. Lekar po kojeg je poslato u Kotor je na pola puta primio vesti da je bolesnik već preminuo. Videći da mu se približava samrtni čas, pozvao je sebi narodne glavare, oprostio se sa njima, izjavivši im da je testamentom naredio sve što je potrebno. Zatim ih je opomenuo da se pokore toj poslednjoj volji, da žive među sobom u slozi i da se prijateljski drže prema susedima a naročito sa Bokom kotorskom. Po želji svojoj sahranjen je na Lovćenu.
Other forum [Profile] [PM]
Display posts from previous:    
Reply to topic

The time now is: Today 04:55

All times are GMT + 3 HoursYou cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum